KULTURYSTYKA.PL > artykuły >
Jak ułożyć sobie dietę
Zapraszamy do naszego sklepu >>
  Dieta zbyt bogata lub zbyt uboga kalorycznie spowoduje nadwagę lub niedożywienie. Zatem jak ułożyć sobie dietę zgodnie z zasadami zdrowego żywienia?
Wybór
produktów spożywczych w naszej diecie jest bardzo często przypadkowy.
Nie znając wartości odżywczych spożywanych produktów łatwo możemy
zaszkodzić swojemu zdrowiu. Dieta zbyt bogata lub zbyt uboga
kalorycznie spowoduje nadwagę lub niedożywienie. Zatem jak ułożyć
sobie dietę zgodnie z zasadami zdrowego żywienia? To pytanie często
pojawiało się na naszym forum, dlatego postanowiłem zebrać najważniejsze
dostępne mi informacje na ten temat w postaci jednego krótkiego artykułu,
gdyż temat jest bardzo rozległy.
Człowiek
do życia i fukcjonowania potrzebuje energii, którą mierzymy w
kaloriach. Organizm spala pożywienie w celu uzyskania energii. Wartość
energetyczna pożywienia zależy od jego składu:
składnik
odżywczy |
ilość
kalorii |
węglowodany 1g |
4 |
białko 1g |
4 |
tłuszcz 1g |
9 |
alkohol 1g |
7 |
Podstawowym
źródłem energii są węglowodany, przy czym preferowane są węglowodany
złożone (skrobia). Węglowodany złożone zapewniają stały, równomierny
dopływ energii do naszego organizmu. Węglowodany proste (cukry) także
dostarczją dużo energii, ale w znacznie krótszym czasie. Organizm nie
potrafi magazynować tej energii, dlatego nadwyżka zostaje zamieniona w
tłuszcz. Są to tak zwane "puste kalorie". Białko także może
zostać spalone i zamienione na energię, ale dzieje się tak tylko
wtedy, gdy brakuje pozostałych składników czyli węglowodanów i tłuszczy.
W normalnych warunkach powinno służyć do budowy mięśni. Alkohol także
dostarcza sporo pustych kalorii bez żadnych wartości odżywczych.
Aby
obliczyć dzienne zapotrzebowanie na kalorie można posłużyc się
specjalnie przygotowanym arkuszem
kalkulacyjnym w formacie Excela 97.

Po
otwarciu wybieramy arkusz "zapotrzebowanie".

Najpierw
należy wpisać swoją wagę ciała w kilogramach, oraz współczynnik
aktywności, który przyjmuje wartości (wg magazynu Flex):
współczynnik
aktywności |
cel
diety |
tempo
przemiany materii |
10 |
redukcja tkanki
tłuszczowej |
wolny |
11 |
redukcja tkanki
tłuszczowej |
średni |
12 |
redukcja tkanki
tłuszczowej |
szybki |
13 |
przyrost masy
mięśni, redukcja tkanki tłuszczowej |
wolny |
14 |
przyrost masy
mięśni, redukcja tkanki tłuszczowej |
średni |
15 |
przyrost masy
mięśni, redukcja tkanki tłuszczowej |
szybki |
16 |
przyrost masy
ciała |
wolny |
17 |
przyrost masy
ciała |
średni |
18 |
przyrost masy
ciała |
szybki |
Współczynnik
aktywności to po prostu ilość kalorii na funt wagi ciała (1kg=1lb x
2.2). Przykładowo wpisano wagę 80kg i współczynnik 14 (średniej
szybkości metabolizm). W większości przypadków najlepiej zacząć właśnie
od 14.
Udział węglowodanów, białek i tłuszczu zależy od typu zastosowanej
diety:
typ
diety |
węglowodany
% |
białko
% |
tłuszcz
% |
wg magazynu
Flex |
50÷60 |
30÷35 |
10÷15 |
Zone |
40 |
30 |
30 |
izokaloryczna |
33 |
33 |
33 |
ketogeniczna |
20 |
30 |
50 |
Magazyn
Flex sugeruje dietę bogatą w węglowodany. Jest to typowa dieta dla
zwiększenia ogólnej masy ciała. Wbrew powszechnie panującym opiniom
tycie powodują głównie węglowodany a nie tłuszcze. W celu
zmniejszenia ilości tłuszczu w organizmie, należy zmusić organizm do
korzystania z tłuszczy jako żródła energii poprzez ograniczenie węglowodanów.
Dieta typu Zone oraz izokaloryczna ograniczają ilośc kalorii z węglowodanów
do 33-40%. Natomiast dieta ketogeniczna jest typowo odchudzająca,
sprowadza węglowodany do minimum, co utrudnia odtworzenie zapasów
glikogenu w mięśniach, dlatego najczęściej jest stosowana
cyklicznie: 5 dni bez węglowodanów + 2 dni węglowodany (CKD - Cyclic
Ketogenic Diet). Podczas stosowania diety ketogenicznej jako główne źróło
energii zamiast glukozy wykorzystywane są tzw.ciała ketonowe
produkowane w wątrobie z rozpadu tłuszczy. W przypadku diety
ketogenicznej należy zacząć od współczynnika 12.
Przykładowa
dieta to Zone 40-30-30 pozwala na rozwój możliwie beztłuszczowej masy
mięśni. Na podstawie danych komputer oblicza zapotrzebowanie
kaloryczne oraz ilość gramów poszczególnych składników odżywczych,
jakie powinno się przyjmować każdego dnia (żółte pola).

Następnie
przechodzimy do arkusza "realizacja zapotrzebowania".

W tym miejscu wpisujemy swój
jadłospis podając nazwę artykułu, ilość, wagę oraz udział
procentowy poszczególnych składników odżywczych. Komputer obliczy
ile gramów węglwodanów,
białka i tłuszczu zjadamy (pola żółte), porówna je do
zapotrzebowania (pole fioletowe) i obliczy procentowy stopień
realizacji zapotrzebowania (pola czerwone). Należy manipulować ilością
artykułów spożywczych w taki sposób, aby realizacja zapotrzebowania
wynosiła w przybliżeniu 100-100-100. Przytoczony przykład nie jest może
najlepszy, gdyż większość tłuszczy jest pochodzenia zwierzęcego,
wymaga jeszcze pewnych modyfikacji, jednak służy tylko jako przykład
w celu zrozumienia mechanizmu układania diety.
Podstawowe
zasady zdrowego żywienia:
1. wybierać produkty jak najmniej przetworzone (lepiej surowe niż
gotowane, lepiej gotowane niż smażone)
2. wybierać produkty o wysokiej zawartości błonnika (chleb razowy, płatki
zbożowe, warzywa)
3. unikać węglowodanów prostych (cukier, glukoza, fruktoza czyli
wszystko co słodkie)
4. zapewnić wystarczającą ilość tłuszczu, częsty błąd to
eliminacja tłuszczów
5. starać się zastępować tłuszcze zwierzęce (tłuste sery, masło,
mięso) tłuszczami pochodzenia roślinnego (margaryna, masło
orzechowe, oliwa).
6. wybierać białka zwierzęce przed roślinnymi (zwłaszcza kulturyści)
Tabela
wartości odżywczych niektórych artykułów spożywczych:
nazwa
artykułu |
węglowodany
[%] |
białko
[%] |
tłuszcze
[%] |
banan bez skórki
(średni 150g) |
23,2 |
1,2 |
0,3 |
jabłka |
8,9 |
0,3 |
0,1 |
pomarańcza bez
skórki (średnia 160g) |
8,5 |
1,1 |
0,1 |
rodzynki |
69,4 |
2,7 |
0,4 |
marchew |
2,5 |
0,3 |
0,2 |
pomidory |
3,1 |
0,7 |
0,3 |
ziemniaki |
17 |
1,8 |
0,1 |
frytki |
41,2 |
4,5 |
21,3 |
orzeszki ziemne
solone |
7,1 |
24,5 |
53 |
bułki (50g
sztuka) |
52,6 |
6,9 |
1,3 |
bułka grahamka
(50g sztuka) |
50,8 |
7,8 |
1,5 |
bułka pszenna
(50g sztuka) |
51,1 |
6,5 |
3,3 |
chleb |
53,2 |
5,9 |
1,4 |
jajko całe (średnie
60g) |
0 |
12,5 |
10,8 |
białko jajka |
0 |
9,0 |
0 |
żółtko |
0 |
16,1 |
30,5 |
parówka (50g
sztuka) |
1,4 |
12,7 |
25,8 |
polędwica
(plasterek 8g) |
0 |
25 |
4 |
szynka wędzona
chuda (plasterek 30g) |
0,8 |
17,6 |
2,3 |
kurczak białe
mięso surowe |
0 |
21,8 |
3,2 |
ser żółty
Gouda |
0,9 |
26,2 |
23,8 |
Przysyłajcie
do mnie swoje propozycje jadłospisów, najlepsze umieścimy na naszych
stronach internetowych. Jeżeli na liście zabrakło waszych ulubionych
posiłków, pytajcie na forum - postaramy się zdobyć dla was te
informacje.
Uwaga:
Uzyskane wyniki należy traktować z rezerwą, tylko jako ogólne wskazówki.
Każdy wymaga indywidualnego podejścia i trochę innej diety.
Dopracowanie idealnej diety jest bardzo trudne, wymaga długotrwałych
prób i pomocy doświadczonego dietetyka. Jednak każdemu naprawdę
polecam samodzielne wpisanie swojej diety do akrusza i wyciągnięcie
wniosków. Nie trzeba ściśle przestrzegać jadłospisu ani tym
bardziej zmuszać się do jedzenia. Jednego dnia zjemy więcej, drugiego
mniej i nie należy się tym przejmować. Wystarczy starać się
żeby nasza dieta była uzasadniona z żywieniowego punktu
widzenia i to wstarczy. Nie da się wprowadzić wszystkich zmian od razu
ani szybko uzyskać efektów. Jest to proces trudny i długotrwały. Życzę
powodzenia.
Dodatkowe materiały, zdjęcia i komentarze forumowiczów do artykułu znajdziesz na forum klikając
TUTAJ
zobacz także - odżywki, suplementy, odchudzanie
Jak ułożyć sobie dietę : masa,mięśnie,siła,sprawność,zdrowie,trening,kulturystyka,suplementy,suplementacja,odżywianie,dieta,b
|